احکام قربانی کردن در عید قربان
احکام قربانی کردن در عید قربان شامل نوع حیوان قربانی اعم از شتر، گاو یا گوسفند، زمان و مکان ذبح، شکل مصرف گوشت و بخش بندی اجزای لاشه و شرایط قربانی می شود. قربانی کردن در احادیث معصومین به ویژه در عید قربان بسیار توصیه شده است و نه تنها برای فردی که تصمیم به انجام این کار گرفته ثواب دارد، بلکه باعث می شود افراد زیادی از گوشت آن بهره ببرند. اما لازم به ذکر است که انجام این کار آداب و مراحلی دارد که بهتر است رعایت شود.
در این مطلب از سایت دام زنده دام اینجا تصمیم گرفته ایم تا به ارایه توضیح کامل در مورد احکام قربانی کردن در عید قربان بپردازیم. همراه ما باشید.
احکام قربانی کردن گوسفند در عید قربان
احکام مراحل قربانی کردن در عید قربان
همانطور که گفته شد، قربانی کردن ثواب بسیار زیادی دارد. پیامبر اکرم (ص) در مورد این فریضه فرموده اند که قربانی کردن پس از عبادات در روز قربان، از هیچ عبادتی تا این اندازه در بارگاه الهی مقبول و پسندیده نیست. همچنین از رسول اکرم ص نقل شده که بهتر است در هنگام ذبح، پیشانی قربانی به طرف قبله قرار گرفته و دعای زیر خوانده شود:
- انی وجهت وجهی للذی فطر السموات والارض حنیفاَ وما انا من المشرکین ان صلواتی و محیای و مماتی لله رب العالمین لا شریک له و بذالک امرت وانا من المسلمین اللهم منک ولک.
پس از آن باید بسم الله الرحمن الرحیم و الله اکبر گفته و ذبح شروع شود. پس از قربانی کردن در عید قربان نیز بهتر است این دعا خوانده شود:
- اللهم نقبله منی کما تقبلت من حبیبک محمد صلی اله علیه و سلم وخلیلک ابراهیم علیه السلام.
احکام قربانی کردن در مورد نوع حیوان
بنا بر روایات از شتر، گاو، گاومیش، گوسفند و بز می توان برای قربانی کردن استفاده کرد. در مورد بز جنسیت آن تفاوتی در قربانی کردن ندارد. اما در شتر و گاو بهتر است قربانی عید قربان از جنس ماده باشد. در گوسفند هم بهتر است از نوع نر ذبح کرد.
گوسفند و بز به عنوان قربانی یک نفر کافی است (چاق یا لاغر بودن آن تفاوتی ندارد) اما برای گاو، گاومیش یا شتر، تا 7 نفر می توانند برای قربانی کردن یک حیوان اقدام کنند. بر اساس گفته پیامبر اسلام (ص) می توان در سه روز از روز اول عید تا روز سوم قربانی کردن را انجام داد. اما بهتر است که قربانی کردن در روز اول عید باشد.
احکام قربانی کردن در مورد نوع حیوان
احکام در مورد حیوان قربانی در عید قربان
گوسفند و بز باید به سن یک سالگی رسیده باشند. اگر اندازه جثه یک گوسفند یا بز کوچکتر به قدری باشد که اندازه گوسفندان یک ساله به نظر برسد، می توان آن را نیز قربانی کرد. اما در مورد گاو و گاو میش کمی تفاوت وجود دارد. این دو حیوان باید حداقل دو سال تمام را داشته و وارد سه سالگی شده باشند. شتر نیز باید دست کم 5 سال داشته و وارد شش سالگی شده باشد.
احکام در مورد شرایط قربانی کردن در عید قربان
- قربانی کردن حیوان دیوانه که چیزی نمی خورد جائز نیست.
- جائز نیست حیوانی را که جنسیت او مشخص نیست قربانی کرد.
- قربانی کردن حیوان حامله جایز نیست.
- کفاره دادن با گوشت قربانی جایز نیست.
- اگر گاو یا شتر قربانی شده توسط چند نفر به صورت کامل (خام یا پخته) خیرات شد مشکلی وجود ندارد اما در صورت تقسیم باید حتما با ترازو تقسیم بندی شود.
- بدون اجازه نمی توان از طرف کسی قربانی انجام داد.
- اگر شخص زنده ای با میل خود و برای رضای خدا قربانی در عید قربان انجام داد، فقیر و غنی می توانند از گوشت آن استفاده نمایند.
- اگر قربانی برای میت انجام شده باشد، گوشت آن صرفا باید بین افراد فقیر و مسکین تقسیم شود.
- اگر بر کسی قربانی واجب شود و تا تاریخ معین آن قربانی را انجام ندهد، پس از آن باید قیمت روز دام زنده یا عین آن را خیرات دهد.
- اگر بر کسی قربانی واجب نباشد اما به قصد قربانی کردن حیوانی را خریداری کند، پس از آن قربانی کردن به او واجب می شود.
- اثاث و لوازم نگهداری حیوان قربانی شده نیز باید خیرات شود.
- مزد ذبح کننده نباید از گوشت یا پوست حیوان پرداخت شود.
- حیوانی که به بیماری جرب مبتلا است در صورتی که لاغر شده باشد نمی توان او را ذبح کرد اما در غیر اینصورت ذبح آن جایز است.
- باید حداقل دو سوم دم گاو در هنگام قربانی کردن در عید قربان موجود باشد و الا قربانی کردن آن جایز نیست.
- اگر حیوان گوش نداشته باشد نمی توان آن را قربانی کرد اما در صورت داشتن گوش های کوچک جایز است.
- اگر تمام دندان های حیوان ریخته باشد، قربانی کردن آن جایز نیست.
- بهتر است حیوان چاق باشد. قربانی کردن حیواناتی که بسیار لاغر هستند جایز نمی باشد.
- اگر حیوان لنگ باشد، قربانی کردن آن جایز نیست. برای مثال گوسفندی که فقط بر روی سه دست و پای خود راه می رود را نمی توان قربانی کرد.
- قربانی کردن حیوان کر یا کور جایز نمی باشد.
- پوست را نباید به عنوان حق الزحمه قربانی به قربانی کننده داد. پوست را بهتر است صدقه دهید یا از آن مشک، غربال، فرش و... ساخته شود و در خانه مورد استفاده قرار گیرد.
دیگر مقالات ما را در این بخش دنبال نمایید
قربانی کردن در عید قربان بر چه کسانی واجب است؟
- کسی که اندازه ای مال داشته باشد که زکات بر آن واجب شود یا اندازه ای باشد که لوازم ضروریات روزمره اضافه داشته باشد، به طوری که قیمت آن از 145 مثقال نقره بیشتر شود، بر چنین افرادی قربانی کردن واجب می شود.
- کسی که منزل یا لوازمی دارد که برای استفاده شخصی استفاده می کند یا وسیله ای دارد که برای درآمدزایی و کسب روزی است، بر او قربانی کردن واجب نمی باشد.
- اگر کسی لوازم زندگی داشته ولی قرض دارد، پس از کنارگذاشتن مبلغ قرض خود اگر به اندازه زکات پولی باقی بماند، قربانی کردن بر او واجب است.
- اگر کسی پیش از طلوع فوت کرد یا پس از طلوع به دنیا آمد قربانی کردن بر او واجب نیست.
- در احکام قربانی شیعه در روز عید، قربانی کردن در عید قربان بر هر زن و مرد مسلمان و بالغ که دارای 20 مثقال طلا یا 140 مثقال نقره باشد، واجب است. در مورد طلا مستعمل یا غیر مستعمل بودن آن اهمیتی ندارد.
برخی نکات در مورد عمل قربانی کردن در روز عید قربان
- چاقو باید تیز باشد اما نباید آن را در مقابل دیدگان حیوان تیز کرد.
- ذبح قربانی باید رو به قبله و با یاد خدا باشد.
- بهتر است به دور از دید دیگران ذبح انجام شود.
- حیوانی که آماده ذبح است را نباید معطل نگه داشت.
- پس از ذبح باید تا قطع کامل خونی که از گردن خارج می شود صبر کرد.
قربانی کردن در روز عید قربان
خوردن چه قسمت هایی از حیوان قربانی شده در عید قربان حرام است؟
خوردن فرج، دبر (مقعد)، کیسه صفرا، استخوان، نخاع و مغز ستون فقرات، خون، مثانه، بیضه ها، آلت نری و غده ها از نظر دین اسلام حرام است، حتی اگر از گوشت قربانی باشد.